Olen pohdiskellut hääkarkkiasiaa. Ehdottomasti olisi mukavaa antaa vieraille jotain kauniisti pakattua pientä kotiinvietävää. Yhdessä vaiheessa mietiskelin macaron-leivoksia, mutta huomasin ettei niiden maku miellytä itseäni kuin suklaalla maustettuna, ja se ei sovi vihreään teemaan. Plus, että olisi vähän tökeröä antaa pähkinä-allergikolle kotiinviemisiksi mantelijauheesta tehty herkku ^^'
Klassisen hääkarkin tilalle olenkin miettinyt jotain vähän erilaista; käsintehtyä saippuaa! Googlettelin vähän aiheesta, ja löysinkin melko yksinkertaisen oloisen ohjeen:
500g oliiviöljyä
125g vettä
64g lipeää (NaOH, natriumhydroksidi)
Käytä huoneenlämpöistä oliiviöljyä.
1. Sekoita lipeä kylmään veteen. Liuos kuumenee voimakkaasti.
2. Sekoita kuuma lipeäliuos oliiviöljyyn.
3. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos paksuuntuu ja vaalentuu.
4. Kaada saippuamassa muottiin.
5. Kääri muotti pyyhkeeseen.
6. Voit poistaa saippuan muotista jo 12h kuluttua (ja viimeistään vuorokauden kuluttua).
7. Leikkaa paloiksi ja laita palat kuivumaan ilmavaan paikkaan noin kuukaudeksi.
Kypsymisen aikana saippuan emäksisyys vähenee. Kuukauden kypsyttyään saippua on valmista ja turvallista käytettäväksi. Oliiviöljysaippua on parhaimmillaan ½-1 vuoden kuluttua valmistamisesta. Säilytä käytössä olevaa saippuaa ritilällä ja anna sen kuivahtaa käyttöjen välillä.
Ole varovainen lipeän kanssa! Lipeäliuos on erittäin syövyttävää. Käytä aina suojakäsineitä ja -laseja. Älä päästä lemmikkejä tai lapsia valmistustilaan.
Resepti otettu tältä sivustolta, jolla myös muita saippuan tekoon liittyviä hyviä vinkkejä. Kyseisellä ohjeella tehdyn saippuan vielä lisäksi kun vielä maustaisi jollain kosmeettisellä, vihreän tuoksuisella öljyllä (kuten limellä tai mintulla..), niin kuulostaisi aika ihanalta. Vähän täytyy vielä miettiä ja harkita, laskea kustannuksia.
Mutta saatanpa ryhtyä lähiaikoina saippuan keittelyyn ^^
Voi miten ihana idea!itellä ei taidot tai kärsivällisyys riittäisi :)
VastaaPoistaTosi kiva idea! :)
VastaaPoistaMinäkin mietin saippuoita hääkarkin sijaan, koska emme kumpikaan oikein perusta hääkarkeista. Yleensä ne eivät ole niitä herkullisimpia karkkivaihtoehtoja ja koimme ajatuksen jotenkin turhana :) Saippua sen sijaan olisi ollut pidempikestoinen muisto ja rakkaudella käsintehty.
VastaaPoista